Klæd dig i træ

Klæd dig i træ

Tænk nyt og køb tøj af træ i stedet for bomuld. Det spås som vejen frem mod at skåne miljøet. Udvalget af alt fra træningstøj til toppe og kjoler i materiale som viskose og lyocell er stadigt stigende i butikkerne.


Vi er ved at løbe tør for bomuld og desuden er materialet ikke så miljøvenligt, som vi længe har troet. De gigantiske plantager kræver næringsrig jord og meget vand, hvilket er ensbetydende med store mængder bekæmpelsesmidler, og at dyrkningsområderne ganske enkelt ikke er tilstrækkelige.

Derfor forskes der nu intenst på at finde alternative materialer til tøj og tekstiler – og løsningen synes at findes midt i skoven! Ved at omdanne cellulosebaserede træfibre til tekstilfibre er det lykkes at udvikle helt nye materialer, der kan bruges til tøj og andre tekstiler. 

 

1. Dobbelt godt med træ

Det mest velkendte og anvendte alternative materiale har længe været viskose (som minder om silke), som er blevet mere og mere populært blandt modemærkerne. Filippa K og H & M bruger det f.eks. i mange af deres trøjer og i foret på jakker.

Men selvom viskose er mere miljøvenligt end bomuld, så har det alligevel sine mangler. Det er godt nok fremstillet af miljøvenlige træfibre, men produktionsprocessen er til gengæld energikrævende. Så er materialet lyocell, som også fremstilles af cellulose, bedre. Det er endnu ikke kommet så meget i handlen, men findes i visse tøjmærker som f.eks. Filippa K. Det bearbejdes med mere ”rare” kemikalier end viskose og i et lukket system, som gør, at de fleste af kemikalierne kan genindvindes i stedet for at slippe ud med spildevandet. Dette stof er 100 procent biologisk nedbrydeligt og kan fremstilles i alt fra silkelignende tøj til denim.

Fordelen ved både viskose og lyocell er, at begge materialer ikke kun er mere miljøvenlige end bomuld, men at de også gavner vores udpinte træindustri. I takt med at efterspørgslen på papirprodukter mindskes, kan man nu skimte lys forude både hvad angår jobs og nødvendig træfældning i skove. 

 

2. Flere alternativer

Men hvis du ikke vil ”klæde dig træ” er der også andre alternativer til bomuld i vores tøj end viskose og lyocell, som kommer mere og mere frem. Her er nogle tips:

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

• Hamp: Denne nældeplante klarer sig på næringsfattig jord og dyrkes i hele EU. Stoffet fra dette naturfiber er slidstærk, men krøller let. Det kan bruges til at producere alt fra linnedlignende stof til groft sækkelærred. Karakteristisk for tøj i dette materiale er, at det føles svalt om sommeren og varmt om vinteren.

• Genindvunden polyester: Polyester er syntetisk og er oprindeligt produceret af råolie. Det genindvundne stof kan fra starten have været f.eks. PET-flasker, så fordelen er altså, at stoffet er genindvundet. Polyesterstoffet kan produceres i alt fra silkeagtige beklædningsstoffer til fleece og træningstøj.

• Rami: Rami er en af de ældste tekstilfibre, der – på samme måde som hamp – er udvundet af en nældeplante. Stoffet minder om linned, og tøj i dette materiale er svalt og skønt og transporterer fugt godt.

• Mælkefiber: Denne tekstilfiber fremstilles af overskydende mælk! Eller rettere sagt af proteinerne, der bliver tilbage, når væsken er kogt væk. Stoffet er blødt og behageligt og har en fin, lille luksuriøs glans med god evne til at borttransportere fugt. Det passer derfor godt til tøj, der sidder tæt på kroppen og anvendes blandt andet til undertøj og babytøj.

Men hold øje! ”Miljøvenlige” stoffer er ikke altid så miljøvenlige som de lyder til, advarer flere aktører inden for forbrugerrådgivning og tekstilbranchen. Hvis hampen f.eks. er meget blød, kan den være behandlet med kemikalier og alt for blød rami kan vore blandet med hør eller bomuld. Det samme gælder mælkefiber.

Derfor bør vi uanset fremstillingsmateriale altid købe miljømærket.

Men det bedste er naturligvis at brugde det, vi allerede har, indtil det er helt slidt op. Overforbrug af tøj er helt klart største problem.

Læs også artiklen Genindvind dit gamle tøj.

/Eva-Lotta Sigurdh

Flere læsertips:
Genindvind dit gamle tøj
Efterårsmode

 

  Log ind for at poste en kommentar

Luk