Kemisk rensning eller ej? Det er spørgsmålet.

Kemisk rensning eller ej? Det er spørgsmålet.

”Kemisk rensning” står der på vaskeanvisningen. Men er det virkelig nødvendigt?


60 grader til tøj og 90 grader til sengetøj. Sådan var det før i tiden. I dag er det ikke så enkelt. Meget af tøjet fra butikkerne i dag kræver kemisk rensning. Men hvis du ikke har tiden eller pengene til det, vover du så at se stort på ”kemisk rensning”-lappen?

Faktum er, at tøjet oftest kan klare at blive vasket hårdere, en hvad der står på vaskeanvisningen. For at være på den sikre side, angiver mange tøjproducenter alt for skånsomme vaskeanvisninger. Men man kan ikke være sikker på, at tøjet kan klare mere end det, der står. Først når tøjet er vasket, ved vi det.

Men at vælge alt for milde vaskeråd er ikke kun positivt for tøjproducenterne.

Berit Carlsson fra de svenske energimyndigheder er meget kritisk over for producenternes måde at udnytte vaskeanvisningerne på. Når de angiver for milde vaskeanvisninger, lægger de nemlig ansvaret for tøjet over på kunden. Hun fortæller i Helsingborgs Dagblad om en undersøgelse, som har vist, at 6 ud af 10 svenskere læser vaskeanvisningen, inden de køber tøj. Et ikke alt for kvalificeret gæt er, at en hel del af dem, der ser på vaskeanvisningen, fravælger tøj, som kræver kemisk rensning og vask på maks. 30-grader.


Tænk på, at:

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

- Bukser og nederdele normalt kan klare mosten bedre end toppe. Du kan ofte fjerne småpletter i hånden – specielt hvis tøjet er mørkt.

- Undgå hvidt tøj som skal renses kemisk. Det skal garanteret vaskes, hver gang du har brugt det.


Jeans:

- Nye jeans er alt for ofte mærket med kemisk rensning, fordi farven i stoffet kan falme ved almindelig vask. Men præcis som før mister jeans sjældent pasformen af at snurre rundt nogle gange i vaskemaskinen.


Skribent: Vendela Magnusson

  Log ind for at poste en kommentar

jeg sender aldrig tøj til kimesk rensning, hvis det står i vaske anvisningen så kører jeg det til 30° skåne vask med flyende sæbepulver, uden centrefugering, men hænger det op men vandet drypper af enten uden for eller i bruseren så vandet kan rende væk. lideledes vasker jeg ikke til 90° men kogevask til 60° det bliver lige så rent og alt utøj død i det, og med godt sæbepulver (kapsler) har man ikke brug for at bruge unødigt energi.

  • Rapportér det
Luk