EverydayMe – materialeskole: Det skal garderoben indeholde

EverydayMe – materialeskole: Det skal garderoben indeholde

Lag på lag af bluser, kapper, frakker og halstørklæder. Det er ikke det letteste at holde vintergarderoben i topform. Vi giver dig de bedste tips til, hvordan det lykkes.


Finstrikket og grovmasket, silkeskjorter til fløjlsbukser, bomuldstoppe under kashmirpoloer og uldnederdele mod tætte strømpebukser. Efterårs- og vintergarderoben er en stor udfordring – selv for de dygtigste. Den fineste uldtrøje kan pludselig begynde at fnulre, og silkeskjorten slår gnister af elektricitet på de koldeste dage.

Men der findes nogle gode husmorkneb, som gør, at dit tøj holder sig flot længere. Følg vores råd, og giv din garderobe en ansigtsløftning, uden at skulle grave dybt i pengepungen.


Uld

Hvor varme dine uldtrøjer end måtte være, skal du forsøge at vaske dem så lidt som muligt. Der er risiko for, at de mister formen eller i værste fald kryber rigtig meget. Hæng dit uldtøj ud i fugtig luft, og fjern eventuelle pletter uden at gnide på tøjet. Hvis du absolut skal vaske uldtøjet, risikerer du mindst ved at håndvaske det i lunkent vand. Skyl grundigt, og tryk vandet ud af tøjet, og rul det ind i et håndklæde.


Fnuller

Når trådene i uldtøjet bliver slidt, er det almindeligt, at tøjet begynder at fnulre. Det skyldes, at trådene gnides sammen. Det er svært at undgå fnuller helt, fordi det kommer, når du bevæger dig i tøjet. Men ved at fjerne dem gradvist – med hånden eller en af de små batteridrevne maskiner, der fjerner fnuller (lint shaver) – kan du forhindre, at de ses så tydeligt. En skarp barberskaber eller en kashmirkam kan også vinde sejre i kampen mod fnulleret.


Silke

Jo tyndere silken er, desto sartere er stoffet. Meget silketøj tåler ikke vand overhovedet og bør derfor ikke vaskes, men skal i stedet renses kemisk. Hvis du ved, at tøjet kan tåle vand, er det altid lunkent vand, du skal bruge. Tør aldrig silke i tørretumbleren. Silke er mere sart over for varme og falmer let i sollys, så sørg for at hænge tøjet et mørkt og køligt sted.


Bomuld

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

Undertrøjer i bomuld skal som regel vaskes ret ofte, fordi de bæres så tæt på kroppen. For ikke at slide for meget på tøjet, vender du det på vrangen, inden du lægger det i vaskemaskinen. Husk, ikke at overdosere vaskemidlet – det kan påvirke både farven og materialet negativt.


Jeans

Trods den slidstærke overflade skal jeans ikke vaskes som det første. Gå dine jeans til, og undgå at vaske dem de første 4-5 uger – så formes og slides de flottest. Når du så vasker dem, vender du dem på vrangen. Vask dem kun sammen med lignende farver. Jeans mister ofte farve de første par gange, de bliver vasket.


Overtøj

Hvis dit tykke vinterovertøj skal vaskes, skal du indlevere dem til kemisk rensning! Hvis tøjet virkelig trænger til en opfriskning, kan det være værd at ofre lidt penge på rengøring, så du ikke risikerer at ødelægge det. Men inden du gør det, bør du se, hvor langt du kommer med børstning og luftning af tøjet. Du kan også dampe tøjet friskere ved teste dampfunktionen på strygejernet. Det gør mere, end du tror!


Undgå skadedyr

Fælles for alle lidt tykkere tøj, isæt uldtøj, er, at det kan tiltrække møl. Skadedyrene tygger hul på tøjet og er skræmmende gode til at formere sig. For at forhindre, at møl går om bord i dit tøj, skal du sørge for, at tøjet er rent, når du hænger det ind i garderoben. Tøj, der hænges ind for sæsonen (vinterfrakker/-jakker, uldtrøjer mm.) må gerne dækkes over med en dragtpose og hænges væk i et mørkt og tørt rum.


Skribent: Karolina Eriksson

  Log ind for at poste en kommentar

Super gode råd, takker :)

  • Rapportér det
Luk