Derfor skal du beskytte dit hår mod solen

Derfor skal du beskytte dit hår mod solen

Det er faktisk rigtigt! Det er ikke kun huden, der er følsom over for solen.


Akkurat som huden har dit hår heller ikke godt af at blive udsat for alt for megen sol (her kan du læse mere om solbeskyttelse til hele familien). Hvis dit hår udsættes for stærk sol, bliver det før eller siden tørt, glansløst og misfarvet. Og højst sandsynligt vil du også opleve, at håret spalter i spidserne.

Hvorfor sker det?
Når solens ultraviolette stråler, også kaldet UV-stråler (som igen inddeles i UVA-, UVB- og UVC-stråler) bryder igennem hårets yderste lag, kan de frie radikaler produceres.

Og det kan skade dit hår på flere måder:

Farveforandringer. Melanin er det naturlige pigment, der giver dit hår farve, og det beskytter til en vis grad mod de frie radikaler og filtrerer også UV-strålerne fra. Men melaninet kan ikke blive ved med at stå imod, og til sidst bliver det beskadiget, hvorefter der opstår farveforandringer. Det sker i alle typer hår, men lyshårede rammes hårdest, fordi deres hår allerede fra begyndelse indeholder en mindre mængde pigment. PS Har du tyndt hår? Her kan du læse om de bedste stylingtips netop til dig.

Sollys udtørrer også håret, hvilket bleger alle hårfarver og gør farvetonen gullig.

Hårets struktur skades. Når de frie radikaler udsættes for solens UVB-stråler, angriber de hårets protein - især det, der kaldes keratin - og det er det, dine hårstrå hovedsageligt består af. Skaderne fra UVB-stråler er mere alvorlige for håret end dem, der er forårsaget af UVA-stråler.

Vitamin E Dry Oil
Pantene Vitamin E Dry Oil
(14)

10x mere beskyttelse mod skader*

Opdage nu!


Derfor er solskadet hår naturligvis ikke helt så alvorligt som solskadet hud
De levende dele af dit hår er beskyttet i din hovedbund. Det synlige hårstrå er "dødt", så det kan ikke få kræft af solen. Og selvom det bliver beskadiget, bliver det efterhånden erstattet af nyt hår. Men beskadiget hår påvirker, hvordan vi ser ud, og hvis vi ikke er glade for vores udseende, påvirker det hen ad vejen vores selvtillid, og hvad vi mener om os selv. Hvis du alt for tit tænker på, hvor slemt dit hår ser ud, så bliver du til sidst skidt tilpas og usikker.

Heldigvis kan du beskytte dit fantastiske hår mod solen! Solbeskyttelsesfaktor for håret er ikke noget, der tales så meget om endnu, eftersom det er ret nyt på markedet, man mange store producenter på hårmarkedet er begyndt at markedsføre produkter, der beskytter mod UV-stråler. Du burde f.eks. kunne finde shampoo og balsam med indbygget solbeskyttelse i din lokale butik. I større varehuse med egen skønhedsafdeling og hos frisører kan du også finde hårspray og forskellige olier med SPF-mærkning (OBS! Visse sprays indeholder alkohol, og det kan også på sigt skade håret, så kig efter produkter uden alkohol).


Der er ikke tidligere forsket særlig meget i hår og solbeskyttelse, med det er et voksende marked, så antallet af studier øges. I det store hele er solbeskyttelsesprodukterne til håret ikke helt så effektive som dem, der i dag findes til huden. Brug dem, men havde også dette i baghovedet:

- Du kan bruge sædvanlig solbeskyttelse i håret også. Her virker tynde sprays særdeles godt. Vær omhyggelig omkring midter- og sideskilning, hvor din hårbund er helt ubeskyttet. Hvis du har håret sat op, må du ikke glemme nakke og ører, der nemt blive forbrændte.

- Brug solhat. De bedste typer er hattene med store skygger, som virkelig beskytter hele ansigtet og skulderpartiet og er fremstillet i et materiale, der lader din hårbund "ånde". Det kan let blive varmt nedenunder! Du kan desuden flette håret og fastgøre fletningen på hovedet med et tørklæde eller en clips. PS Solhatte er sommeraccessories, der er hotte år efter år, se listen her!

- Genfugt håret så tit du kan. Nogle frisører anbefaler, at man gnider håret ind i olie, som f.eks. tea tree olie.

- Vådt hår er mere følsomt og modstår den varme sol dårligere. Hvis du tager dig en svømmetur, så gør håret vådt med ferskvand, inden du tager en dukkert i saltvand eller det klorinduftende vand i swimmingpoolen, hvis du har mulighed for det. Eller sæt håret op i en knude, og lad være med at gøre det vådt. Og når du har badet i saltvand eller i swimmingpoolen, skal du forsøge at skylle det ud med rent vand hurtigst muligt derefter.


  Log ind for at poste en kommentar

EverydayMe hårspecial!
Luk