Sortér vasketøjet korrekt før vask

De bedste tips til at sortere vasketøjet korrekt før vask.

Hører du til dem, der ofte finder en sort strømpe blandt de hvide skjorter i vaskemaskinen? Så ved du, hvor vigtigt det er at sortere snavsetøjet korrekt. Og det behøver hverken være svært eller tidskrævende.


Mellem madlavningen og putningen af børn kan det være fristende at smide en omgang blandet tøj i vaskemaskinen. Men når du så tager din favoritbluse ug igen, og den har fået en lettere skiden, grålig nuance, er det ikke så sjovt længere. Det kan godt betale sig at sortere snavsetøjet korrekt, fordi dit tøj på den måde beholder den oprindelige farve, og du får et meget bedre resultat.


Gruppér tøjet

Sortér altid snavsetøjet i fire forskellige grupper: hvidt, lyse farver, farvet og sarte materialer som fx uld og silke. Også selvom du kun har en lille mængde i én af grupperne, skal du ikke lade dig friste til at blande det med en af de andre. Gem det i stedet, til du har en hel maskinful, eller håndvask det, hvis kun drejer sig om en enkelt strikket trøje. Begynd med at vaske det lyse tøj. På den måde minimerer du risikoen for, at en sort strømpe ligger tilbage i maskinen, når du skal til at vaske det hvide tøj.


Vasketøjskurv til sortering

Nu findes der vasketøjskurve, som gør det nemt at sortere tøjet før vask. Ikea har fx vasketøjssækken Skrubb med en inddeler, som gør det nemt at sortere snavsetøjet, allerede når du lægger det ned i kurven. Inddeleren har smarte lynlåse på siderne, som nemt kan lynes ned efter behov. Skulle noget mod formodning havne det forskerte sted, kan du altid læse på etiketten og følge producentens vaskeanvisning.


Test farveægtheden

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

Noget tøj har en farve, som kun holder et par vaske, inden det begynder at smitte af på det andet tøj i vaskemaskinen. For at undgå uheld kan du lave en nem test. Væd en skjult del af stoffet, fx undersiden af en fold, med varmt vand. Læg derefter folden mellem to tørre, hvide stofstykker, og pres det sammen med et varmt strygejern. Hvis stofstykkerne har taget farve, betyder det, at det mørke stof ikke er farveægte, og at du bør være forsigtig ved vask.


Brug det rigtige vaskemiddel

Til hvid vask skal du altid bruge vaskemiddel med syrebaseret blegemiddel, fx Ariel Actilift™-pulver. Når det gælder farvet vask, må du derimod ikke bruge et vaskemiddel med blegemiddel. Brug altid vaskemiddel uden syrebaseret blegemiddel til farvet vask, som fx Ariel Actilift™ Color, Ariel Excel Tabs eller Ariel Excel Gel. Materialer som uld og silke indeholder proteiner, som kan blive ødelagt af visse enzymer, som findes i de fleste traditionelle vaskemidler. Risikoen er mindre for, at de bliver beskadiget, når de vaskes med et mildt vaskemiddel. Hverken Ariel Excel Gel, Ariel Excel Tabs eller Ariel Liquid indeholder blegemiddel, og Non Bio-vaskemiddel indeholder ikke enzymer.


Nogle hurtige tips

Hvis du vender tøjet med vrangen ud, bliver vasken mere skånsom, og du slipper for blegede sømme og fnulrede uldtrøjer. Glem ikke at tømme lommerne!


Skribent: Astrid Feildreich

  Log ind for at poste en kommentar

Luk