3 sensommer frugttærter

3 sensommer frugttærter

Enkle opskrifter på æblekage, flaget pærepie og krydret blommepie med årstidens bedste frugter.


Nu er tiden kommet til at gå i gang med at bage, uanset om du har venner, der har store poser frugt med til skoleindgangen på denne tid af året, eller om du vil udnytte de billige priser i supermarkedet, når det er sæson for frugterne.

Du kan oven i købet lave nogle stykker samtidig og gemme dem i fryseren som en dejlig forkælelse midt på ugen, når det virkelig bliver efterår. Kan du slet ikke få nok af alt det søde? Se vores desserter her!


Æblekage
Tilsæt kanel for at give denne nemme kage lidt efterårsstemning. Den kan tilberedes på 10 minutter, og så kan den bage, mens du laver mad.

Du skal bruge:
5 granny smith æbler, skrællede, udkernede og skåret i tynde skiver
135 g sukker
40 g farin
1 tsk. stødt kanel
105 g mel
85 g blødt smør

Sådan gør du:
1. Opvarm ovnen til 200 °C
2. Bland 60 g sukker med farin og kanel, og vend æblestykkerne i blandingen.
3. Læg skiverne i en tærteform på ca. 23 cm.
4. Bland de resterende 75 g sukker med melet, og brug fingrene til at gnide smørret i, indtil blandingen ligner rasp.
5. Hæld blandingen over æblerne.
6. Bages i ovnen i ca. 40 minutter, indtil æblerne er bløde og overfladen let brunlig.
Nok til 6 personer

TIP: Lav denne æblekage samtidig med at du bager kartofler eller en ret i ovnen for at udnytte ovnen bedst muligt. Hvis dine børn er med til at lave denne æblekage, skal du måske læse vores fem bedste tips om, hvordan du får dem mere involverede i opvasken bagefter...


Flaget pærepie
Hvis du har tid til selv at lave en mørdej, er dette en dejlig og let dessert. Server den med piskefløde, creme eller cremefraiche.

Du skal bruge:
110 g sukker
35 g mel
1/4 tsk. kanel
1/4 tsk. stødt nellike
8 faste Bartlett pærer, skrællede, udkernede og skåret i tynde skiver.
1 spsk. usaltet smør i tern

Til mørdejen:
250 g hvedemel og 40 g majsmel
et nip salt
200 g koldt smør i tern
1 spsk. strøsukker
1 æggehvide
20 ml iskoldt vand
5 ml citronsaft
1 spsk. mælk
1 spsk. sukker
15 g smeltet smør

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

Sådan gør du:
1. Opvarm ovnen til 180 °C
2. Lav først mørdejen, så den får tid til at hvile, før den rulles ud.
3. Sigt mel og salt sammen i en skål. Tilsæt smørret, og gnid det ind med fingrene, indtil blandingen ligner rasp.
4. Tilsæt strøsukker og rør rundt.
5. Tilsæt æggehvide, vand og citronsaft, og tilsæt de tørre ingredienser.
6. Ælt det til en fast dej, del den i to, og pak hver portion ind i husholdningsfilm. Hviler i køleskabet i en time.
7. Når du er klar til at bruge mørdejen, tager du portionerne ud, efterhånden som du skal bruge dem.
8. Dæk tærteformen med halvdelen af den udrullede dej, dæk med bagepapir og et lag tørrede bønner, og blindbag det i ovnen i ca. 10 minutter. Fjern papiret og bønnerne, og bag i yderligere 5 minutter. Lad formen afkøle.
9. Mens bunden af pien bages, blandes sukker, mel, kanel og nelliker sammen. Vend pæreskiverne i blandingen, så de er godt dækket til.
10. Læg pærefyldet på den bagte bund, og arranger stykkerne, så der ikke er nogen mellemrum. Drys små klumper smør over pærerne.
11. Dæk toppen af pien med den resterende, udrullede dej.
12. Bland mælk, sukker og smeltet smør sammen, og brug det til at pensle pien med.
13. Bages i en time og 50 minutter, eller indtil overfladen er gylden.
14. Lad pien afkøle på en rist, og server.
Nok til 6 personer

TIP: Hvis du ikke har tid (eller energi) til at lave dej, kan du sagtens bruge færdig, sød mørdej i stedet. Det er hurtigt, nemt og giver et godt resultat.


Krydret blommepie
Den bløde sødme i blommer forstærkes af den markante, krydrede smag i denne pie, der er perfekt til at give varme til alle, når vejret bliver køligere.

Du skal bruge:
270 g sukker
1½ tsk. stødt kanel
30 g majsmel
2 tsk. fint revet appelsinskal
½ tsk. stødt kardemomme
1/4 tsk. stødt muskatnød
450 g blommer, halverede, udstenede og hver halvdel skåret i 4 både
1/4 tsk. stødt nellike
1/4 tsk. salt

Til mørdejen:
250 g hvedemel
40 g majsmel
et nip salt
200 g koldt smør i tern
1 spsk. strøsukker
1 æggehvide
20 ml iskoldt vand
5 ml citronsaft
1 spsk. mælk
1 spsk. sukker
14 g smeltet smør

Sådan gør du:
1. Opvarm ovnen til 190 °C
2. Lav dejen som beskrevet i punkt 2-6 i opskriften på pærepie ovenfor.
3. Mens piebunden bages, blandes tre spsk. (ca. 45 g) af sukkeret med et nip kanel i en skål og sættes til side.
4. Bland resten af sukkeret med resten af kanelen, majsmelet, appelsinskal, kardemomme, muskatnød, stødt nellike og salt.
5. Vend blommerne i blandingen, så de er helt dækket til.
6. Hæld fyldet i den bagte piebund.
7. Tag den anden halvdel af dejen ud af køleskabet, rul den ud, og fold den over toppen for at lave et pielåg. Fold de to sider sammen hele vejen rundt for at lukke pien, og rids to små huller i toppen.
8. Drys lidt kanel over dejen.
9. Bages i 30 minutter.
10. Tag pien ud af ovnen og dæk den med metalfolie for at forhindre, at den bliver brændt i toppen, og bag derefter pien i yderligere en time.
11. Lad den afkøle på en rist.
Nok til 6 personer.

TIP: En smuk mulighed er også at skære dejen til pielåget i strimler og lave et mønster på kryds og tværs på toppen af pien.


  Log ind for at poste en kommentar

Luk