Samboaftalen – en falsk tryghed?

Samboaftalen – en falsk tryghed?

Tror du, at det er det samme at være sambo som at være gift? Så er det tid til at se på, hvad der gælder – forskellen er større, end man skulle tro. Derfor råder advokaten Agneta Kinch på Advokatpoolen dig til at beskytte dig selv og din økonomi ved at skrive både et testamente og en samboaftale, allerede når I flytter sammen.


Hele samboaftalen ophører, enten hvis parterne separeres, eller hvis den ene part afgår ved døden. Derfor burde det være en selvfølgelighed for alle at sætte sig ind i samboloven og at skrive et testamente, eftersom samboende ikke har nogen arveret.

– Samboloven omfatter kun den fælles bolig med indbo og indre løsøre, som bliver erhvervet til fælles brug. Ejendele, som er købt udelukkende til den ene sambos brug, fx fritidsudstyr, udgør ikke samboejendom. Sommerhus, bil, båd, husdyr, pensionsfonde, penge i banken mm. udgør heller ikke samboejendom, men ejes af den sambo, som står som ejer, fortæller Agneta Kinch.


Annullering af eventuel fælleseje af ejendom, som ikke er samboejendom, må ske på anden måde, fx med støtte fra loven om fælles ejerskab. Flytter de samboende ind i en villa eller lejlighed, spiller det ingen rolle, om den ene part ikke har betalt noget overhovedet. Ifølge samboloven deles boligen og indboet alligevel 50/50. Men man kan godt undlade at gøre brug af samboloven gennem en fælles aftale, som klart og tydeligt angiver, hvad der skal gælde omkring samboejendommen, hvis man i fremtiden skal separeres.

– Det er vigtigt at aftalen opbevares på et sikkert sted, eftersom den ikke registreres på samme måde som en ægtepagt. De samboende bør også have hver sin attesterede kopi af aftalen, råder advokat Agneta Kinch.


En anden stor forskel i forhold til at være gift er, at samboende par ikke har nogen arveret – det har de fælles børn derimod. Hvis der ikke er skrevet et testamente, kan konsekvensen blive, at man må sælge huset eller optage nye lån. I et samboforhold skal børnene have pengene udbetalt med det samme. Hvis den sambo, som afgår ved døden, barnløs, går arven til slægtninge. I første omgang arver forældrene, og hvis du ikke længere er i live, går arven videre til søskende og niecer og nevøer. Hvis der ingen slægtninge er, går arven til Arvefonden.

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem


Tænk på, at ...

- Samboende har ingen arveret.

- Samboende har Ingen forsørgelsespligt.

- Samboende har begrænset ret til at få adgang til ejendele.


Skribent: Elisabet Garcia Dahlbäck

Flere læsertips:
Afhjælp stressen med mindfulness
Alt om ayurveda

  Log ind for at poste en kommentar

Luk