Break-ups – sådan overlever du

Break-ups – sådan overlever du

Når et forhold slutter, føles det ofte som om, hele livet er slut, og det er let at falde ned i et dybt hul. EverydayMe har talt med psykologen Liria Ortiz om, hvordan man overlever og kommer videre.


Acceptér smerten
Det er frygteligt, når et forhold, som man har investeret tid og følelser i, slutter. Og endnu sværere er det, at du faktisk ikke kan tackle følelserne, før du accepterer dem. Du har en tung og træls tid foran dig, men du skal nok klare dig igennem den. Kæmp ikke imod den smerte, du føler – acceptér den. Det kan føles som om, du aldrig kommer op til overfladen igen, men smerten klinger af efter et stykke tid.

Græd ud
Bliv hjemme, og græd ud, hvis du har lyst. Giv dig selv tid til at sørge over dit forliste forhold. Præcis, som hvis du havde oplevet et dødsfald i den nærmeste familie, så går man igennem en sorgperiode, når et forhold slutter. Derfor er det vigtigt, at du giver dig tid til at være ked af det. Men der skal selvfølgelig være en balance.
– Der skal være en balance mellem smerten og det at komme videre og hjælpe sig selv, fortæller Liria Ortiz. Kræv ikke for meget af dig selv i begyndelsen, men det er en god idé at aktivere dig selv, hvis du vil videre, fortsætter hun.

Sid ikke derhjemme
Du vil allerhelst gemme dig under dynen i en måned og ikke møde ét eneste menneske. Men hvis du gør det, bliver det en ond cirkel, som kan være svær at komme ud af. Gå ud med vennerne, tag en gåtur, eller gå i træningscenter, selvom du ikke har lyst.
– Fortsæt med at gøre det, som du kunne lide at gøre inden bruddet. Du vil måske ikke nyde det så meget i begyndelsen, men det er en del af helingsprocessen, fortæller Liria.

Analysér – men ikke for længe
Efter et brud er man vred, ked af det og forvirret. Du har masser af tanker og følelser, som du vil af med, så det er normalt, at du prøver at finde en forklaring på bruddet. Det er helt normalt og noget, mange af os skal gør i den første tid, men gør det ikke for længe. Især ikke, hvis du bruger dine venner til at læsse af på.
– Når du taler med dine venner, skal du også kunne tale om andet. Vi vil have svar på hvorfor, men oftest findes der intet svar. Det er utroligt individuelt, men for de fleste når man til et punkt, hvor man kan tænke: "Nu er det nok", fortæller Liria.

Skriv
Hvis du ikke har det så godt med at tale med nogen om dine følelser i begyndelsen, så kan du skrive ned, hvad du føler. Før dagbog på samme måde, som du gjorde, da du var yngre, hvor du kunne skrive frit uden pres.

Begynd at date igen
Det er selvfølgelig forskelligt, hvornår man er klar til at date igen, men det vigtigste er, at man ikke forsøger at udfylde tomheden efter det forliste forhold med en ny kæreste.
– Forcér det ikke, men mærk efter, hvornår du er klar. Stresser du ind i et nyt forhold, vil det ikke føles rigtigt – hverken for dig eller den anden, siger Liria.

Skribent: Jenny Thorell

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

  Log ind for at poste en kommentar

Luk