Vask med omtanke for miljøet

Vask med omtanke for miljøet

Vi vasker tøj uden at tænkere nærmere over det og hælder ofte vaskemiddel i på slump. Men med lidt nyt info kan din vask blive mere miljøbevidst og mere skånsom over for både miljø og tegnebog. Og som en ekstra bonus lever dit tøj længere.


Tilpas efter vægt

Mere vaskemiddel gør ikke automatisk vasketøjet renere, men det er i stedet den rette dosering af det rette vaskemiddel, der afgør slutresultatet. Prøv at se nærmere på emballagen og se, hvor mange vaske du får fra forskellige midler. Vælg også et vaskemiddel, der passer til kulør eller hvidvask for at få den bedste effekt. Vaskemiddel, der er Blomsten- eller Svane-mærket eller lignende er produkter med en mindre negativ miljøpåvirkning. Vandets hårdhedsgrad afgør også mængden af vaskemiddel, og i Norden har de fleste husstande blødt vand, hvilket betyder, at mængden af vaskemiddel kan mindskes. Koncentreret vaskemiddel giver også mindre affald og mindsker udslip ved transport – noget man ofte glemmer at tage med i beregningerne. Og sidst, men ikke mindst – vej dit vasketøj, for dit er i virkeligheden vægten, der afgør mængden af vaskemiddel. Læg tøjet i en pose og stil den på vægten.

 

Fyld tromlen

For at vaske så miljøvenligt som muligt kan du lade vasketøjsbjerget vokse lidt og fylde maskinen så tilpas meget, at du kan lægge en doseringsbold eller en hånd oven på vasken. Det gælder dog ikke for uld, hvor du skal vaske maks. tre stykker tøj i maskinen ad gangen. Hvis tøjet er mere snavset i forskellig grad, kan du køre to forskellige maskiner og dele det op, så den knap så snavsede tøj kører på et kortere program.

 

Koldt eller varmt

Vi kan mindske energiforbruget mere end vi tror ved at vaske ved lavere temperatur. En vask ved 40 grader bruger kun halvdelen af den energi, der kræves til at vaske på 60 grader. Når vandet skal varmes op under vasken, går der næsten fire gange mere energi, end der kræves til at producere og transportere vaskemidlet. Man kan fint blande forskellige vaskegrader, og en god tommelfingerregel er ikke at blande mere end to trin, så det vil sige, at 90 graders tøj kan vaskes på 60, men ikke på 30 grader. Lad det mest sarte tøj styre temperaturvalget. Sengetøj og håndklæder bør vaskes ved 60 grader for at fjerne bakterier og mider helt. Tøj i organisk materiale som uld har bedre af at blive luftet end vasket.

Registration

Bliv medlem af EverydayMe og få særtilbud!

Bliv medlem

 

Opdater maskinparken

Man tænker ofte, at det er godt ikke at øge forbruget ved at købe nye ting. Men når det gælder vaskemaskiner, kan en ny på sigt vise sig at være en god investering i både miljøet og tegnebogen. Gamle maskiner sluger ofte energi og bruger meget større mængder vand end de nye, selvom man vælger energiprogrammet. Se efter energimærkningen og vælg en maskine, der som minimum er mærket A. På f.eks. sparenergi.dk kan du se, hvor meget du kan spare og læse om de forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du køber vaskemaskine.

 

Selvtørring eller tumbling

Det kræver naturligvis mere energi at tørretumble, så lad så meget af dit tøj tørre af sig selv – det er også mere skånsomt for tøjet. For at mindske tiden i tørretumbleren kan du centrifugere din vask en ekstra gang. Kondenstumblere bruger mindre energi end aftrækstumblere og generelt set er tumbleren bedre end tørreskab.

Flere læsertips:
Overvejer I hund? – tænk over følgende først
Vask med omtanke for miljøet

 

 

  Log ind for at poste en kommentar

Luk